

Ing. Toma Grigore
Auditor Energetic Gradul I (AEI ci)
Telefon: 0740195639
E-mail: tomagrigore24@yahoo.com
-
Ce este Certificatul de Performanta Energetica?
-
Certificatul de Performanta Energetica este un document tehnic cu caracter informativ, care atesta performanta energetica a cladirii prin compararea acesteia cu cladirea de referinta stabilita prin metodologie, precum si incadrarea cladirii intr-o clasa de performanta energetica. Certificatul energetic este obligatoriu la vanzarea sau inchirierea unui imobil in Romania. Certificatul de Performanta Energetica se obtine de la Auditorii Energetici Atestati de catre Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului. Majoritatea cladirilor din Romania, spre exemplu blocurile de locuinte vechi, se incadreaza in clasa energetic a C sau D. Trebuie mentionat ca aceste clase energetice sunt de la G (foarte slab) pana la A (clasa energetica superioara), dupa modelul aparatelor electrocasnice.
-
-
Cum arată un certificat energetic?
-
Click aici pentru a descărca un model.
-
-
Cui ii revine obligativitatea achizitionarii Certificatului Energetic?
-
Pentru categoriile de cladiri care se vand (inclusiv prin "Prima casa") sau se inchiriaza, certificatul se elaboreaza prin grija proprietarului si se prezinta la incheierea contractului de vanzare-cumparare, respectiv a contractului de inchiriere. Pentru categoriile de cladiri care se construiesc, certificatul se elaboreaza prin grija investitorului sau proprietarului si este inclus in documentatia necesara pentru receptia la terminarea lucrarilor, pastrandu-se la cartea tehnica a constructiei sau la proprietar pana la constituirea acesteia.
-
-
Chiar ne trebuie certificat energetic?
-
Certificatul energetic are caracter obligatoriu si ii arata viitorului proprietar sau chirias cat va cheltui pentru caldura, apa calda si lumina pentru a obtine conditiile optime de functionare. Practic, certificatul de performanta energetica este un document oficial din care reiese nota energetica ce caracterizeaza consumul de energie al cladirii si este valabil 10 ani. In concluzie, chiar daca nu urmeaza sa vinzi, sa inchiriezi sau nu ai o cladire noua, un certificat energetic se poate dovedi extrem de util, deoarece cu ajutorul acestuia iti poti face o idee clara cat de mult cheltuiesti pentru intretinerea cladirii si mai ales, prin recomandarile ce insotesc acest certificat energetic, afli ce ar trebui sa faci pentru a reduce aceste cheltuieli si a spori confortul propriu cu cheltuieli minime.
-
-
Clasele de performanta energetica dupa care se clasifica cladirile si notele care se acorda
-
In functie de performanta energetica avuta cladirile se clasifica in 7 clase pe o scala energetica, pornind de la clasa A caracterizata prin consumul cel mai scazut de energie, respectiv un consum de pana in 125 de kWh/mp/an, pana la clasa G corespunzatoare celui mai ridicat consum specific de energie, respectiv un consum de peste 820 kWh/mp/an. Sistemul de notare e de la 1 la 100, nota calculata, dupa un criteriu bine stabilit, fiind cu atat mai mare cu cat cladirea are o eficienta energetica mai ridicata.
-
